Individueel Traject Begeleider - 32 uur per week

Forensisch Centrum Teylingereind is een gesloten justitiële jeugdinrichting. Er verblijven circa 92 jongens in de leeftijdscategorie van 12 t/m 23 jaar. Zij zijn door de rechter in een gesloten omgeving geplaatst en worden behandeld op één van onze kort- of langverblijfgroepen. Wij bieden de jongeren structuur, leren hen vaardigheden en werken met hen aan een succesvolle terugkeer in de samenleving, want 'Meedoen, dat wil jij toch ook?'.


Onze wereld kenmerkt zich door sloten, deuren en sleutels. Juist daarom is het voor alle 225 medewerkers in Teylingereind belangrijk om open en kritisch met elkaar om te gaan en een voorbeeld te zijn voor de jongeren. Onze medewerkers weten jongeren te motiveren, hebben zelfvertrouwen en kunnen goed reflecteren. Maar wat hen vooral kenmerkt is bevlogenheid, waarbij hun doel is dat de jongeren gemotiveerd weer terugkeren in de samenleving. Resultaatgerichtheid, samenwerken en integriteit zijn dan ook de kerncompetenties van Teylingereind.


Wie zijn wij?

Wie ben jij?

Wat ga je doen?

Als individueel traject begeleider (ITB-er) draag je zorg voor het zo soepel mogelijk laten verlopen van de terugkeer in de maatschappij (re-integratie) van jeugdigen, door vanaf het moment van instroom in de instelling al aandacht te hebben voor het traject naar vrijlating. Daarbij is continue afstemming met ketenpartners een belangrijk aspect.
 
De functie van individueel traject begeleider kenmerkt zich door het individueel begeleiden van de gedetineerde jongeren die op de diverse leefgroepen verblijven. Dit kan op een instroomgroep een kortverblijf of een langverblijfgroep zijn. Een deel van deze jongeren zullen Teylingereind op korte termijn verlaten.
Deze jongeren begeleid je naar de onderwijsinstelling en/of stageplek of arbeidsplaats buiten de inrichting. Daarnaast zal je op de afdeling werkzaamheden verrichten bij  de begeleiding van lang verblijvende jongeren. Dit individuele traject bestaat uit een samenhangend geheel van activiteiten op het gebied van scholing, coaching en werkervaring en op het gebied van huisvesting, schuldsanering, relatiebeheer, sociaal netwerk, sociale vaardigheden en vrijetijdsbesteding. Het voeren van kennismakingsgesprekken, het begeleiden van de jongere binnen zijn traject, het intensief afstemmen en samenwerken met de (jeugd)reclassering en andere ketenpartners, opstellen van trajectbegeleidingsplannen en rapportages vormen een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden.

Hoe ziet je dag er bijvoorbeeld uit?
Je start in de ochtend op het gezamenlijke kantoor van de afdeling ITB en bekijkt met een kop koffie je werkafspraken en begint je mailbox door te spitten. Ondertussen bespreken twee collega’s een casus waar één van hen druk mee is. Jij denkt even mee en bereid ondertussen een verlofbegeleiding van een jongere voor. Volgende week begeleid je deze jongere samen met een collega naar een intakegesprek op een school in de woonplaats van de jongere. Je belt de reclasseringswerker en vraagt of hij ook aanwezig kan zijn. Als je daarmee klaar bent sluit je aan bij een multidisciplinair overleg waar je met een aantal collega’s verschillende trajecten van jongeren bespreekt. Hier komen een aantal actiepunten uit die je vervolgens inplant voor later deze week.
Je hebt nog twee perspectiefplannen van jongeren die deze week afgerond moeten zijn en gaat daar mee aan de slag. Om 14.00 uur sluit je aan bij de overdracht op een leefgroep waaraan je verbonden bent en beantwoord aan de aanwezige collega’s een aantal vragen over het traject van een jongere die je begeleid. Ondertussen belt een collega van een andere leefgroep met de vraag of je vanmiddag na schooltijd bij een jongere kan langslopen. Hij zou nogal urgente vragen hebben over zijn perspectief. Je vraagt even door en maakt een inschatting hoe urgent dit werkelijk is? Je beslist hier morgen voor langs te lopen want vanmiddag heb je nog een gesprek met een andere jongere en zijn reclasseringsfunctionaris. Dit gesprek wil je samen en mondeling met de jongere voorbereiden. Aan het eind van de middag bel je een contactpersoon van een bedrijf om te bespreken hoe ‘jouw”  jongere het vandaag tijdens zijn werkdag is vergaan. De werkgever geeft een korte weergave van de dag en is positief over zijn gedrag en werkhouding. Jullie maken een afspraak voor een bezoek aan de werkplek en ronden af. Je beantwoord nog een paar mails, checkt je afspraken voor morgen en sluit de computer af.

Jij bent iemand die:

Je bent 32 uur per week beschikbaar en je bent beroepsgeregistreerd bij het SKJ of je voldoet aan de voorwaarden om je te registreren. Je bent minimaal 23 jaar. Je bent in staat een netwerk op te bouwen en te onderhouden met externe instanties zoals scholen, werkgevers, arbeidstoeleidende instanties en dergelijke. Je kunt individuele trajectbegeleidingsplannen, voortgang- en eindrapportages maken en bent in staat de jongeren voor te bereiden op de sociale omgang binnen een woon-, scholings of arbeidssituatie en ze daarbij te begeleiden, adviseren en motiveren. Je werkt activerend, intercultureel en klantgericht en bezit goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Je kunt met creativiteit, organisatie- en probleemoplossend vermogen je werkzaamheden uitvoeren en beschikt over een proactieve werkhouding.

De gevraagde competenties zijn: betrokkenheid, overtuigingskracht, vakmanschap, initiatief, flexibiliteit, resultaatgerichtheid, samenwerken, integriteit.

Wat bieden wij?

De functie is ingeschaald in salarisgroep 8. Het salaris bedraagt minimaal € 2310,- en maximaal € 3431,- bruto per maand (36 uur per week). Er wordt in beginsel een arbeidsovereenkomst aangegaan voor de duur van zes maanden. Bij gebleken geschiktheid zal uiterlijk na twee jaar overgegaan worden tot een aanstelling voor onbepaalde tijd.

Interesse?

Je motivatiebrief en CV zien wij graag vóór 22 april tegemoet. De sollicitatiegesprekken zijn gepland op dinsdag 30 april 2019. Wij verzoeken je uitsluitend te solliciteren via het digitale sollicitatieformulier.

Voor vragen of eventuele extra informatie kun je terecht bij Cees Pina, Teamleider Activiteiten en ITB tel. 071-305 0684. Hij is bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag.

Een antecedentenonderzoek (eventueel een assessment) en navraag referenties maken onderdeel uit van de procedure

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.